Borstvoeding

 

Moeder worden, borstvoeding geven, het maakt je kwetsbaar maar ook sterk. Je voelt je trots en sterk als je baby goed groeit en tevreden is en tegelijkertijd kan die zelfde moedermelk voor twijfel zorgen en onzekerheid creëren.

Alle moeders hebben vragen en twijfelen wel eens. Of ze wel genoeg melk hebben of aan de voedingswaarde van hun melk. Gevoelens en emoties spelen een rol bij het geven van borstvoeding en het is niet altijd even eenvoudig om zorgen weg te nemen en vragen te beantwoorden.

Wij hebben respect voor de visie en het handelen van de moeder. Wij willen vertrouwen op je eigen gevoel en feitenkennis om je de informatie te geven waar je verder mee kan. Samen zoeken naar een natuurlijke en eenvoudige manier om met de borstvoedingsvraag om te gaan. Een manier zoeken die bij jou en je baby past.

Wij hopen dat deze informatie een bijdrage kan leveren op de momenten dat je vragen hebt en dat het zal bijdragen aan een positieve borstvoeding ervaring.

Waarom borstvoeding?

Veel ouders kiezen ervoor om hun baby borstvoeding te geven. Als je borstvoeding geeft kom je tegemoet aan de eerste en belangrijkste levensbehoefte van je baby en dat is drinken bij mam. Je baby wordt minder vaak ziek en als hij/zij ziek wordt is het minder heftig. Borstvoeding beschermt dus tegen ziekten. Na 6 maanden functioneert het afweersysteem van je baby zelfstandig. Vandaar dat we adviseren minimaal 6 maanden borstvoeding te geven en daarna zolang moeder en kind ervan genieten.

Buiten de gezondheidsvoordelen om is het geven van borstvoeding handig, goedkoop en bovenal draagt het bij aan de unieke relatie tussen moeder en kind. Kwalitatief is het op geen enkele manier te evenaren (levende voeding); het legt de basis voor een gezonde toekomst van de baby.

Als de baby zou kunnen kiezen, kiest de baby moedermelk. Niets is beter om aan zijn behoefte te voldoen. Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van de baby. Beter nog, het beschermt tegen infecties en ziekten.

Wat zijn de voordelen van borstvoeding?

Uit onderzoek blijkt dat baby’s die borstvoeding krijgen vijf keer minder kans hebben om in het ziekenhuis opgenomen te worden wegens een infectie.

Minder kans op ziekten zoals:

  • Allergische aandoeningen
  • Suikerziekte
  • Hart- en vaatziekte
  • Wiegendood
  • Multiple Sclerose
  • Overgewicht op latere leeftijd
  • Bepaalde vorm van leukemie

Moedermelk is licht verteerbaar, baby’s hebben geen last van harde ontlasting en diarree.

Voordelen voor de moeder

Ook de moeder heeft baat bij het geven van borstvoeding. Door borstvoeding te geven trekt de baarmoeder zich goed samen wat de kans op overmatig vloeien na de bevalling verkleint. Vrouwen die borstvoeding geven hebben een kleinere kans op eierstokkanker, botontkalking op oudere leeftijd en borstkanker na de menopauze.
De ovulatie kan vele maanden wegblijven als je borstvoeding op verzoek geeft. Het lichaam krijgt zo volop de kans om zich te herstellen van de zwangerschap.
Je kunt echter wel zwanger raken als je borstvoeding geeft.

Zijn er nadelen aan het geven van borstvoeding?

In principe niet. Er wordt wel gesproken van negatieve gevoelens en ervaringen, zoals de verplichting om zelf altijd met de voeding bezig te zijn of dat nu aan de borst is of met het afkolven. Sommige vrouwen zijn van mening dat het geven van borstvoeding veel tijd en energie kost. Vrouwen zijn soms onzeker over de hoeveelheid melk die ze aanmaken en of het genoeg is voor de baby. Soms kan de start van borstvoeding lastig zijn.

Blijf niet rondlopen met borstvoedingvragen en of problemen. Zoek snel hulp zodat jij en je baby weer van borstvoeding kunnen genieten.

Voor meer informatie kan je terecht op de volgende sites:

Informatieboekje borstvoeding, de beste start!

Informatieboekje met praktische informatie over borstvoeding, die kan helpen bij het maken van een goede keuze voor de juiste voeding voor jouw kindje.

Informatieavond borstvoeding (online)

Kraamcentrum DAT organiseert maandelijks een voorlichtingsavond over borstvoeding voor zwangere vrouwen. Deze avond wordt online via ZOOM gehouden. De avonden worden gegeven door onze eigen lactatiekundige IBCLC, Bianca Izeboud. De avond start om 19.30 uur en duurt 2 uur.

Lees hier meer over de inhoud van de avond en de data.

In onderstaande kaart staat overzichtelijk waar je terecht kunt voor hulp bij het geven van borstvoeding.

Regio Zeeland:

Regio Brabant:

SPOED CONTACT