
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is een begeleiding voor stellen die zwanger zijn. De sessies zijn met zijn tweëen, niet in een groep. Binnen deze vorm van begeleiding wordt de partner actief betrokken. Soms is er geen sprake van een partner. Dan kan het ook samen met iemand anders die je bij de zwangerschap en bevalling wilt betrekken Het contact tussen ouders en het kindje staat centraal. Je kan starten met haptonomische zwangerschapsbegeleiding als je het kind kan voelen bewegen in je buik. Meestal is dat rond 20 weken zwangerschap bij een eerste zwangerschap. Bij een tweede zwangerschap is dat vaak eerder.
Er zijn 5-7 sessies van een uur voor de bevalling en 1 na de bevalling.
Wat doen we?
Tijdens de zwangerschap:
• Contact maken met het kindje in de buik: Al tijdens de zwangerschap worden de ouders begeleid in het leren luisteren en verstaan van hun kind. De bedoeling is dat beide ouders hierin betrokken worden. Je kindje heeft al tijdens je zwangerschap het vermogen om te voelen. Het kan de baarmoederwand voelen, jouw hartslag, gerommel van de darmen. En het heeft al gevoelens van fijn of niet fijn. Hierop is de begeleiding gebaseerd. Je krijgt manieren aangereikt om de band met je ongeboren kindje te versterken. Je kunt je kindje al leren kennen en kijken hoe het op jullie reageert. Het zal reageren op een fijne koesterende hand, zich daarin nestelen en zich welkom voelen. Je kunt je kindje al leren kennen en kijken hoe het op jullie reageert. Je kunt het al in de buik met liefde aanraken. Jullie leren in de zwangerschap samen te spelen, te koesteren en op elkaar te reageren. Zo kunnen jullie een basis leggen voor een hechte relatie.
• De houding van de moeder: Je kindje zal steeds meer ruimte gaan vragen en steeds meer ruimte gaan innemen in je lichaam. Het kan voor de moeder zwaarder worden. Je kan ontdekken hoe je je kindje in het midden van je lijf kan dragen. Je kindje zal zich daar het meest prettig voelen en zelf heb je minder last van lichamelijke klachten als rugpijn, kortademigheid, bekkenpijn en harde buiken.
• Voorbereiding op de bevalling: Er is aandacht voor verschillende baringshoudingen, perstechnieken, het omgaan met weëen en pijn. Er is hierin een actieve rol voor de partner weggelegd. De zwangere kan kijken wat ze nodig heeft en de partner kan haarin begeleiden. Elke zwangerschap en elke bevalling is weer anders. Maar doordat jullie tijdens de begeleiding meer gevoel voor elkaar en voor het kindje hebben ontwikkeld, biedt dit kansen om de verschillende fases van de geboorte meer samen te kunnen doen.
Na de bevalling:
Na de geboorte is soms zoeken naar een nieuw evenwicht. Er is een nieuw wezentje bijgekomen die zijn plek inneemt in je gezin. Daar is ruimte voor nodig. In de sessie na de geboorte kijken we terug op de geboorte en kijken we samen hoe jullie bij je kind een gevoel van veiligheid kunnen bevorderen.
Voor wie?
Voor de zwangere en haar partner vanaf het moment dat er bewegingen van het kind voelbaar zijn. Meestal is dit rond de twintig weken. Het is natuurlijk ook mogelijk, wanneer je geen partner hebt, iemand anders mee te nemen die ook bij de bevalling is.
Aanmelden
Ben je ingeschreven bij Kraamcentrum DAT dan kan je je waardebon inleveren voor 50,00 korting op de cursus haptonomische zwangerschapsbegeleiding*.
Heb je interesse in deze cursus? Neem dan contact op met de docente.
Angelique de Pooter-Mulder
Tel: 06 - 28 464 589
e-mail: angeliquedepooter@gmail.com
www.haptotherapie-zeeuwsvlaanderen.nl
* Deze waardebon ontvang je alleen als je woonachtig bent in de regio Zeeuws-Vlaanderen. Voor vragen hierover kun je bellen naar 0165 - 34 13 34.