Inleiding

Wellicht heb je al eens iets gehoord over ons kraamhotel in het Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom. Vanaf 25 maart t/m 30 november 2024 openen wij opnieuw de deuren van ons kraamhotel in het Bravis Ziekenhuis Bergen op Zoom en ben je samen met je baby en partner welkom om te verblijven. Dit concept biedt ons de mogelijkheid om in deze tijden van structurele personeelskrapte iedere zwangere in deze regio de zorg te kunnen bieden die ze nodig heeft.

Het kraamhotel is een initiatief Kraamcentrum DAT en Lunavi Kraamzorg en is in samenwerking met het Bravis Ziekenhuis gerealiseerd. De kraamverzorgenden die in het kraamhotel werken zijn werkzaam bij een van de twee deelnemende kraamzorgorganisaties.

Die eerste dagen na je bevalling zijn heel bijzonder, maar ook best spannend. Door te kiezen voor een verblijf in ons kraamhotel, ben je dag en nacht verzekerd van professionele zorg en ondersteuning voor jou en je kindje. Je bent dan 24 uur per dag in handen van onze ervaren kraamverzorgenden. Zij verzorgen jou en je kindje in die eerste dagen, geven advies over de dagelijkse verzorging en begeleiden je tijdens voedingsmomenten. Zo geven we jou de rust om op krachten te komen en zorgen we ervoor dat je goed voorbereid bent wanneer je na je verblijf in het kraamhotel naar huis gaat. Verblijf je tijdens jouw kraamperiode in het kraamhotel, dan komt je eigen verloskundige de kraambezoeken doen.

Wat neem je mee?
o (Nacht)kleding en ondergoed voor jezelf
o Toiletartikelen
o Slippers/pantoffels
o Kleertjes voor je kindje
o Eigen flesjes en voeding indien je flesvoeding gaat geven
o Kraampakket dat je ontvangen hebt van je zorgverzekeraar
o Ons kraamzorgdossier dat je bij de intake hebt gekregen

o Vergeet je mobiele telefoon met oplader niet!

Verblijf
Je bent uiteraard zelf vrij om te bepalen hoe lang je in het kraamhotel wilt verblijven. We adviseren echter om zeker bij een eerste kindje minimaal 3 dagen te verblijven zodat de eerste basis van goede kraamzorg is gelegd.

Afhankelijk van de beschikbare capaciteit in personeel op het moment van ontslag en afhankelijk van de situatie van moeder en kind, zal er afgestemd worden hoe de kraamzorg thuis georganiseerd zal worden. Uiteraard is het ook mogelijk om in overleg je volledige  kraamperiode in het kraamhotel door te brengen, mits er voor deze periode een kraamsuite beschikbaar is. 

Kraamsuites
Wanneer je kiest voor het kraamhotel, dan verblijven jij, je baby en partner in een eigen comfortabele kraamsuite. In totaal hebben we 9 kraamsuites beschikbaar op de afdeling. Iedere kraamsuite heeft een eigen badkamer, ledikantje, babybadje, commode, koelkastje en televisie. Ook is er in iedere kraamsuite een logeerbed aanwezig zodat je partner altijd kan blijven slapen. Alle kraamsuites zijn sfeervol ingericht en alle voorzieningen zijn aanwezig, zodat je in alle rust kunt genieten van je kraamtijd. In het  hele kraamhotel heb je de beschikking over gratis WIFI. De kraamsuite wordt elke dag schoongemaakt, je bed wordt verschoond en je handdoeken verwisseld.

Bezoek
Uiteraard is er de mogelijkheid om kraambezoek te ontvangen. Het bezoek kan je ontvangen in je eigen kraamsuite of in de familiekamer.

Tussen 13.00-16.00 uur en na 21.00 uur is er geen bezoek mogelijk. Dan is het rusttijd voor de kraamvrouwen. Gezinsleden wordt niet gezien als bezoek en zijn ten alle tijden welkom!

Maaltijden
Je maaltijden worden door ons verzorgd, maar je kunt ook zelf maaltijden meenemen. Er is een magnetron aanwezig in de centrale keuken voor gemeenschappelijk gebruik. Hier kan je ook koffie en thee halen. Ontbijt, lunch en diner serveren we op je kamer.

Voor de warme maaltijd bieden we je twee mogelijkheden. Je kunt dagelijks een maaltijd bestellen die via het ziekenhuis wordt verstrekt. Je hebt daarbij iedere dag de keuze uit twee verschillende warme maaltijden en een nagerecht. Als bijgerecht is er standaard een verse rauwkostsalade voorzien.
Een tweede mogelijkheid is om zelf je maaltijd te halen in Bravis Plaza, het restaurant in het ziekenhuis. Hier worden diverse warme maaltijden geserveerd van 16.30 tot 19.00 uur. Daarnaast heb je de keuze uit verschillende broodjes, een uitgebreid salade buffet, warme snacks, tosti’s uitsmijters en frietjes. Je kan ervoor kiezen deze maaltijd mee te nemen naar je kraamsuite of om gezellig in het restaurant te blijven eten.

Uiteraard is het voor gezinsleden ook mogelijk om te blijven eten. De kosten voor deze maaltijden zijn (net als voor de kraamvrouw) voor eigen rekening en worden middels een factuur aan het einde van de kraamperiode bij je in rekening gebracht.

Parkeren
Voor parkeren kan je terecht op de parkeerterreinen van het Bravis Ziekenhuis Bergen op Zoom. Hier geldt betaald parkeren. De parkeerterreinen zijn dan ook voorzien van een slagboom. Op het parkeerterrein zijn laadpalen aanwezig voor het eventueel opladen van elektrische auto’s. Er is dagelijks 1 gratis uitrijkaart per klant beschikbaar.

Route
Ben je bevallen in het Bravis Moeder & Kindcentrum?
Dan kan je via de volgende route richting het kraamhotel;
1. Je verlaat het Moeder & Kindcentrum en gaat linksaf;
2. Je loopt onder de witte overkapping door en komt in het ziekenhuis terecht;
3. Vervolgens kom je in de centrale hal terecht;
4. Je gaat richting de lift en kiest voor afdeling 5, waar het kraamhotel zich bevindt;
5. Uit de lift ga linksaf naar het kraamhotel.

Kom je van buiten het Bravis Ziekenhuis omdat je op een andere locatie bent bevallen, dan volg je bovenstaande route vanaf stap 3.

Kosten
Voor jouw verblijf in het kraamhotel geldt dezelfde wettelijke eigen bijdrage als voor de reguliere thuiskraamzorg. Deze eigen bijdrage betaal je over het aantal geleverde uren kraamzorg. De hoogte van de eigen bijdrage wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld en bedraagt voor 2024 € 5,10 per uur.
Bij een dag verblijf in het kraamhotel wordt er 8 uur in rekening gebracht. Afhankelijk van je zorgverzekeraar en eventueel aanvullende verzekering krijg
je deze eigen bijdrage gedeeltelijke of volledig vergoed. Informeer hiernaar bij jouw zorgverzekeraar.
Naast de eigen bijdrage betaal je verblijfskosten. Dit is een (verplicht) vast bedrag per dag en is bedoeld voor ontbijt, linnengoed, verbandmiddelen, babyvoeding, hulpmiddelen bij borstvoeding, televisie en internet. Eventuele kosten voor extra maaltijden en/of overnachting van de partner
komen voor eigen rekening. Hieronder vind je een overzicht van alle kosten:

Verplichte kosten:

Eigen bijdrage (= 8 uur)                          € 40,80 per dag
Verblijfskosten                                         € 24,95 per dag

Optionele kosten:
Overnachting partner (incl. ontbijt)      € 19,95 per nacht
Ontbijt of lunch                                        € 3,00
Warme maaltijd                                       € 7,50
Extra uitrijkaartje parkeren                   € 1,50

Aanmelden
Ben je al bij ons ingeschreven voor kraamzorg en heb je interesse om te verblijven in het kraamhotel?
Stuur dan een mailtje naar kraamhotel@kraamcentrumdat.nl met je gegevens (meisjesnaam, geboortedatum, cliëntnummer, woonplaats) en het aantal dagen dat je wenst te verblijven.

Ben je nog niet ingeschreven voor kraamzorg en wil je in het kraamhotel verblijven? Neem dan contact met ons op of meld je online aan via de website. Geef hierbij duidelijk aan dat het gaat om een verblijf in het kraamhotel.