Kunstvoeding

Kies je voor flesvoeding, dan wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je baby de juiste voeding krijgt. Welke voeding is het beste? Krijgt je kindje wel genoeg? Voor de meest actuele informatie rondom flesvoeding kun je terecht op onderstaande website: www.voedingscentrum.nl

Zowel bij borst- als kunstvoeding zijn het lichaamscontact en de persoonlijke aandacht van belang voor het goed verlopen van de voedingen. Wanneer je kiest voor kunstvoeding is het belangrijk dat je jouw baby zoveel mogelijk zelf voedt, of de voedingen gedurende de eerste paar maanden door een beperkt aantal vaste personen laat geven.

Een goede en ontspannen voedingshouding is heel belangrijk. Net als bij borstvoeding worden de voedingstijden en de hoeveelheid kunstvoeding afgestemd op de behoefte van je baby. De hoeveelheid kunstvoeding die je baby nodig heeft per 24 uur is afhankelijk van het lichaamsgewicht van je baby. Let er op dat de kunstvoeding per fles moet worden klaargemaakt!

Hygiëne is heel belangrijk. Zowel bij het klaarmaken van de voeding als het reinigen van de flessen en spenen. Bewaar de flessen en spenen in de koelkast, nadat je ze hebt schoongemaakt.

Contact
Het is van belang dat je baby in een rustige omgeving gevoed wordt. De voedingsmomenten zijn de momenten waarop je als moeder contact maakt met je baby. Je baby wordt op schoot gevoed vanwege de veiligheid (verslikken). Als je het prettig vindt, kan je je baby tijdens het voeden huid-op-huid contact geven. Dit heeft een gunstige invloed op de ontwikkeling.

Houding tijdens het voeden
Let erop om tijdens het voeden de arm waarop de baby rust af te wisselen en goed te ondersteunen. Hierdoor voorkom je ook dat je baby een voorkeurshouding ontwikkelt. Een andere voedingshouding kan zijn om je benen op een voetenbankje of verhoging te zetten. Je baby ligt dan recht voor je op schoot.

Voedingstijden en hoeveelheden
Net als bij borstvoeding worden de voedingstijden en de hoeveelheid afgestemd op de behoefte van je baby. Ook bij kunstvoeding is het belangrijk dat je baby zijn/haar eigen ritme kan ontwikkelen door de voeding aan te bieden als je baby daarom vraagt.

In de kraamperiode wordt de hoeveelheid kunstvoeding die je baby per 24 uur krijgt geleidelijk opgebouwd. De meeste pasgeboren baby’s zullen om de 2 á 3 uur om een voeding vragen. Als je baby kunstvoeding op verzoek krijgt, zal hij/zij de ene keer meer drinken dan de andere keer en ook zelf bepalen wanneer het tijd is voor de volgende voeding. De meeste kinderen willen 6 keer per dag een fles.

Van kunstvoeding krijgt een baby gemakkelijker teveel dan van borstvoeding. Het drinken uit de fles gaat immers makkelijker en sneller. Hierdoor wil je misschien doorgaan met voeden tot de fles op is. Dat is niet goed. Het is beter om te stoppen als je baby aangeeft dat het niet meer wil drinken.

Het kan zijn dat je baby zich uit zichzelf niet meldt. In dat geval is het verstandig om je baby wakker te maken voor een voeding. Om voldoende rust te creëren wordt een periode van 2 á 3 uur tussen de voedingen aangehouden.