
Meerling
Je hebt met spanning op de twaalf weken echo gewacht. Je eerste blik op dat wondertje in je buik. Maar eenmaal bij de verloskundige wacht je een verrassing. In plaats van één hartslag, hoor je er twee of misschien zelfs meer. Je bent in verwachting van een meerling. Maar help! Hoe is dat zwanger zijn van een meerling en bevallen van een meerling?
Uit statistisch onderzoek is gebleken dat ongeveer 1 op de 100 zwangerschappen leidt tot een tweeling. Maar 1/3 van deze tweelingen is eeneiig. Een identieke tweeling wordt dan ook slechts na 1 op de 250 zwangerschappen geboren. Drielingen komen nog veel minder vaak voor. Volgens de cijfers wordt slechts bij 1 op de 8.000 bevallingen een drieling geboren. De gevallen waarbij een vrouw spontaan zwanger raakt van meer dan 3 kinderen zijn nog veel zeldzamer.
Hoe ontstaat een meerling?
Meerlingen ontstaan meestal na bevruchting van meerdere eicellen. Bij bevruchting van twee eicellen ontstaat een tweelingzwangerschap; bij bevruchting van drie eicellen ontstaat een drielingzwangerschap. Men spreekt dan van een twee-eiige of drie-eiige meerling.
Een tweelingzwangerschap kan ook ontstaan doordat uit één bevruchte eicel twee baby’s groeien. Dan spreekt men van een eeneiige tweeling.
Je lichaam en een meerling
Hoewel een meerlingzwangerschap zwaarder kan zijn dan een gewone zwangerschap, kan je lichaam dat zeker aan. Wanneer je zwanger bent van een meerling, krijg je een medische indicatie. Dit betekent dat je artsen je extra goed in de gaten zullen houden om tijdig te kunnen ingrijpen als er iets fout dreigt te gaan. De kans op complicaties is groter en daarom zul je waarschijnlijk vaker op controle moeten komen. Tijdens die controles word je zorgvuldig gecontroleerd op een verhoogde bloeddruk, bloedarmoede, oedeem en zwangerschapsvergiftiging. Een medische indicatie betekent ook dat je in het ziekenhuis zult bevallen, onder begeleiding van een gynaecoloog.
Voorkomende zwangerschapsklachten
Sommige aanstaande meerlingmoeders hebben vrijwel nergens last van, maar over het algemeen wordt een meerlingzwangerschap als zwaarder ervaren dan een ‘normale’ zwangerschap.
De meest voorkomende klachten zijn:
- Misselijkheid – als je zwanger bent van een meerling maakt je lichaam meer van het zwangerschapshormoon hCG. hCG veroorzaakt de misselijkheid in de eerste maanden van je zwangerschap. Omdat je meer van het hormoon aanmaakt, ben je vaak misselijker.
- Gewichtstoename – omdat je twee of meer baby’s in je buik hebt groeien, zul jij meestal sneller in gewicht toenemen dan vrouwen die zwanger zijn van één kindje. Schrik niet als je met drie maanden al een buik hebt alsof je vijf maanden zwanger bent.
- Bloedarmoede – groeiende baby’s ontrekken ijzer aan je bloed en een meerling zwangerschap vergroot de kans op bloedarmoede.
- Striae – je buik zal sneller groeien om ruimte te maken voor je meerling. Hierdoor heb je meer kans op striae en is smeren nóg belangrijker. Een goede optie om je huid te ondersteunen, versterken en herstellen tijdens je zwangerschap is de balsem van Bepanthen. Ook kun je je vel iets oprekken door je huid tussen duim en wijsvinger te pakken en je huid tussen je vingers te rollen.
- Rugpijn – de meeste vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap last van rugpijn, maar als je een meerling verwacht, draag je vaak meer gewicht met je mee.
- Zwangerschapsischias – het gewicht van je buik kan je rug- en bilspieren zwaarder belasten. Hierdoor kunnen je spieren de grote zenuw die van je onderrug via je heup naar je voet loopt afknellen. Als dat zo is, voel je in je bil een zeurderige pijn die uitstraalt naar je been. Als je een meerling verwacht, loop je meer risico om zwangerschapsischias te krijgen. Zorg dat je voldoende beweegt om je spieren in conditie te houden, maar let er ook op dat je je rug niet teveel belast.
Bevallen van een meerling
Tijdens een tweelingzwangerschap rekt de baarmoeder erg uit. Hierdoor kun je eerder weeën activiteit krijgen. Bij een dreigende vroeggeboorte word je meestal ter observatie in het ziekenhuis opgenomen en als het echt te vroeg is (voor de 35 weken), wordt geprobeerd de bevalling te remmen met medicijnen. Meerlingen worden vaker dan eenlingen te vroeg geboren. Meestal moeten je baby’s net zo lang in het ziekenhuis blijven als dat ze te vroeg geboren zijn.
De bevalling van een tweeling vindt gemiddeld zo rond de 37e week van je zwangerschap plaats. Zitten er meer dan twee in je buik, dan is het zeer waarschijnlijk dat ze nog eerder geboren worden. Als je meerling vroeg wordt geboren, kan het zijn dat je kindjes nog niet helemaal volgroeid zijn. Dan worden ze na de bevalling vaak een tijdje in een couveuse gelegd. Bij baby’s die voor de 37e week van de zwangerschap worden geboren, is dit altijd het geval.