Natuurlijke kraamzorg

 

In de natuurlijke kraamzorg wordt meer aandacht aan de behoefte van zowel de moeder als de baby besteed. Het is gespecialiseerde kraamzorg met extra kennis en vaardigheden over het verzorgen van moeder en kind tijdens de kraamtijd. Hierbij wordt vooral gekeken naar de behoefte van het kind en naar evenwichtige groei vanuit warmte-zorg, rust en ritme.

 

Warmte is heel belangrijk en zeker in een tijd waarbij de energieprijzen de pan uitvliegen, is het fijn om de warmtezorg van de natuurlijke kraamzorg in te zetten. Want door warmte wordt groei bevorderd, het slapen verbeterd van het kind en het vermindert de kans op krampjes.

Een natuurlijk kraamverzorgende laat altijd de keuze aan de ouders, ze deelt haar kennis en adviseert desgewenst tijdens de kraamtijd. Het belang van het kind staat altijd voorop en kwaliteit wordt boven efficiëntie gesteld. De natuurlijke kraamzorg is een aanvulling op de reguliere kraamzorg en staat voor rust, ondersteuning en leren. 

Wat betekent het om Natuurlijke Kraamzorg te geven in de praktijk?

Het verschil tussen reguliere kraamzorg en Natuurlijke Kraamzorg is niet het geven van kraamzorg, maar in de achterliggende gedachte, de verdieping en geschoolde intuïtie van het geven van kraamzorg. Ouders kiezen bewust voor zorg, waarbij de mens centraal staat, als zij voor Natuurlijke Kraamzorg kiezen.
Een kraamverzorgende die vanuit het perspectief van Natuurlijke Kraamzorg werkt, gaat ervan uit dat de baby een zielenwezen is die door de geboorte vanuit de onzichtbare wereld in de zichtbare wereld komt. Deze overgang moet vorm gaan krijgen en de  kraamverzorgende gaat samen met de ouders, via de natuurlijke visie, op zoek naar hoe ze de baby het beste kunnen begeleiden in dit proces.

Denk hierbij aan verschillende soorten inwrijvingen, waardoor de borstvoeding goed op gang komt of er juist meer bewustwording komt waardoor er rust ontstaat. Maar ook kennis overdragen over ritme, hoe kan de kraamverzorgende de ouders en baby begeleiden om het juiste ritme te vinden wat bij hun situatie past. En het geven van warmte-zorg, welke materialen geven daar extra ondersteuning in en wat is er precies nodig om vanuit warmte te verzorgen en waarom is dat zo belangrijk?

“Alles valt op z’n plek, het is echt een verrijking van je kennis en geeft inzicht.” 

Wol en het belang daarvan in de Natuurlijke Kraamzorg

Het materiaal waar babykleding van gemaakt wordt is heel belangrijk. De huid staat in directe verbinding met de binnenwereld van de baby. Het is het grootste orgaan van de mens, het staat ook direct in contact met de bloedbaan.

De natuurlijke kraamzorg maakt het liefst gebruik van wol. Wol zorgt dat het kindje zijn warmte vast kan houden als het koud is. Maar wol zorgt daarentegen ook ervoor dat het kindje niet te warm wordt door de warmte los te laten wanneer nodig. Dit komt doordat wol een hoge vochtopname heeft zonder nat aan te voelen Het kindje blijft daardoor goed op temperatuur. Wollen kinderkleding is in aanschaf wat kostbaarder dan de katoenen kleding. Maar van de wollen kleding, sokjes en dekentjes is niet veel nodig. En, hoe gek het misschien mag klinken, het hoeft niet vaak gewassen te worden.

Het gebruik van kamille

Kamille wordt veel gebruikt in de Natuurlijke Kraamzorg. Bijna iedereen kent dit plantje wel. Is het niet als ‘onkruid’, wat groeit tussen de tegels van een bouwplaats of in de slootkant, dan is het vast bekend van thee en is het bij veel culturen te vinden in de keukenkastjes. Kamille heeft een rustgevende, verzachtende en ontsmettende werking zonder bijwerkingen te veroorzaken. Kamille kan op verschillende manieren gebruikit worden:

  • Kamille thee: ook wel slaapthee genoemd i.v.m de ontspannende werking, ook goed voor maag en darmen.

  • Toiletspoeling: door de ontsmettende maar niet prikkende werking wordt het veel ingezet bij kraamvrouwen. Het helpt de wond beter te genezen. Door gebruik te maken van een thermoskan en een flesje koud water is het makkelijk te mengen in een kan, wat verlichtend werkt tijdens het spoelen tijdens het plassen.
  • Kamille ijskompres: wordt gebruikt als er sprake is van een zwelling of een aambei. De ijskompressen maak je van kamille theezakjes. Het is even een precies werkje, maar wordt zeer gewaardeerd door de kraamvrouwen en geeft snel een positief resultaat. De zwelling neemt af en bevordert de genezing.
  • Kamille stoombadje: wordt gebruikt wanneer en een verdenking is van blaas- of baarmoederontsteking of hechtingen die niet goed genezen. Er wordt een sterke kamille oplossing gemaakt in een schaal die in het toilet past, waarna de kraamvrouw plaats neemt op het toilet.
  • Kamille buikwikkel: hierbij wordt gebruik gemaakt van kamille-olie. De olie is verwarmend en heeft nog steeds de kalmerende werking. Het helpt een ‘onrustige’ buik met bijvoorbeeld gasvorming, obstipatie, naweeën of een onrustige kraamvrouw rust te geven. Ook bij de baby kan het worden toegepast bij buikkrampjes of andere onrust. 
Prikkelreductie

Een baby heeft rust nodig. De eerste zes weken kun je de baby beter niet onnodig in contact brengen met veel drukte uit de omgeving. Zij krijgen de prikkels wel binnen, maar kunnen ze nog niet goed verwerken. Hij reageert wel op de prikkels, dus er komt wel een reactie. Die reactie uit zich in verandering van ademhaling, hartslag en/of beweging. Ook darmkrampjes en reflux kunnen een reactie zijn op
overprikkeling.
In de Natuurlijke Kraamzorg geeft de kraamverzorgende handvaten om prikkels te verminderen, wij leren de ouders om:

  • overzicht te houden, afstemmen, te vertragen.
  • omgeving aanpassen aan de behoefte van het kind, niet andersom.
  • opletten: ‘ben ik in beeld’. Eerst echt contact maken met de baby, bijv oogcontact en daarop de zorg afstemmen. Grote spanningsboog, dan lekker badderen. Kleine spanningsboog dan lekker met het washandje.
  • gebruik maken van een hemeltje, een wikkeldoek, een benendoek, gordijnen en een mutsje zorgt voor geborgenheid, prikkels blijven ‘buiten’.
  • warme handen, de stemming in huis, zachte kleuren en verlichting zorgen voor rust.

Bij de geboorte is er nog geen binnen- of buitenwereld. Een prikkel wordt pas geneutraliseerd als het een waarneming wordt. Te veel prikkels te gelijk belemmeren dit proces, waardoor de ontwikkeling stagneert en er vaak klachten ontstaan zoals buikpijn. In de Natuurlijke Kraamzorg besteden we veel aandacht aan dit proces. Zodat een kindje in alle rust en op eigen tempo mag groeien en opgroeien.

Natuurlijke Kraamzorg

bij Kraamcentrum DAT

 

Op dit moment kunnen we alleen in de regio Zuid-Holland Natuurlijke Kraamzorg aanbieden. In deze regio zijn er onlangs 3 kraamverzorgenden geslaagd voor de opleiding Natuurlijke Kraamzorg. De wens is uiteraard om Natuurlijke Kraamzorg in al onze regio’s aan te kunnen bieden.

Voor meer informatie over Natuurlijke Kraamzorg neem je een kijkje op onderstaande website:

SPOED CONTACT