Plaats bevalling

 
De bevalling kan thuis of in het ziekenhuis plaatsvinden.

De thuisbevalling vindt plaats onder (bege)leiding van een verloskundige of huisarts, waarbij de kraamverzorgende assisteert. Poliklinisch bevallen is eigenlijk een “verplaatste thuisbevalling”. Er is dan ook geen medische reden nodig.

Wanneer je op medische indicatie in het ziekenhuis bevalt, zal de bevalling door een gynaecoloog worden geleid, daarbij bijgestaan door een verpleegkundige uit het ziekenhuis. De medische indicatie geldt voor de bevalling en wanneer alles voorspoedig verloopt, kun je de kraamperiode verder thuis doorbrengen. Ook bij een medische indicatie is het dus noodzakelijk om kraamzorg voor thuis af te spreken.

Het is ook mogelijk zorg te krijgen, nadat de baby in de couveuse heeft gelegen. Wij moeten ons wel houden aan de regels van de verzekering. (Kraamcentrum DAT geeft ook voor enkele dagen hulp). Wanneer de zwangerschapscontroles door de gynaecoloog zijn gedaan en je op medische indicatie poliklinisch bevalt, is het van belang, dat de huisarts en/of de verloskundige hiervan op de hoogte is in verband met de medische begeleiding van de kraamperiode thuis.

In de meeste ziekenhuizen  kan, indien gewenst, de kraamverzorgende met je meegaan bij een poliklinische bevalling in het ziekenhuis. Informeer hier even naar bij de zorgcoördinator. Uren die je in het ziekenhuis verbleven bent op basis van medische indicatie worden afgetrokken van de kraamzorguren thuis.

Vluchtkoffertje

Of je nu thuis wilt bevallen of toch voor een ziekenhuisbevalling gaat, het hebben van een zogenoemd ‘vluchtkoffertje’ is een must. Het is handig de noodzakelijke dingen bij de hand te hebben als je toch naar het ziekenhuis moet.

Het is goed om uiterlijk week 37 van je zwangerschap een vluchtkoffertje klaar te hebben staan. Ook als je thuis bevalt, kan het voorkomen dat je op stel en sprong door de verloskundige naar het ziekenhuis gestuurd wordt. Niet handig als je partner dan nog het hele huis door moet om alle spulletjes bij elkaar te rapen. Check hieronder wat je allemaal in zo’n vluchtkoffertje stopt.

Voor de baby

  • 2 sets kleertjes
  • Rompertjes
  • Jasje
  • 2 Mutsjes
  • Dekentje
  • Maxi Cosi
  • Let op dat de babykleertjes gewassen moeten zijn voor gebruik
SPOED CONTACT