Praktische zaken

 

Help, zwangerschapshormonen!

Je gaat een mooie tijd tegemoet, want je wordt vader! Maar hoe ga je om met de stemmingswisselingen, ochtendmisselijkheid en eetbuien van je partner?

De zure bommen zijn niet aan te slepen, ze moet steeds vaker naar het toilet en ze heeft last van stemmingswisselingen: sommige zwangere vrouwen kunnen behoorlijk last hebben van zwangerschapshormonen. Maar wat doen die hormonen eigenlijk precies met je partner?

Steeds naar het toilet

Tijdens de zwangerschap moeten veel vrouwen vaker dan normaal naar het toilet. Maar hoe komt dit nu precies? Naarmate jullie kind (en daardoor ook de baarmoeder) groter wordt, komt er meer druk op de blaas. Deze druk zorgt ervoor dat je zwangere partner steeds vaker naar het toilet moet.

Stemmingswisselingen

Je zwangere partner is tijdens de zwangerschap gevoeliger en emotioneler, ze reageert vaak geïrriteerder dan normaal. Hierdoor kunnen zwangere vrouwen soms enorm boos worden over kleine dingen waar ze zich vroeger niet zo druk over maakten. Probeer dan niet te veel met haar in discussie te gaan.

Ochtendmisselijkheid

Waarom het ochtendmisselijkheid heet? Geen idee. Als je partner er last van heeft, heb je inmiddels vast wel door dat het beter de-hele-dag-door-misselijkheid had kunnen heten. Er is één troost, bij veel vrouwen wordt de misselijkheid na de eerste drie maanden minder.

Onzekerheid

Ook onzekerheid hoort bij de zwangerschap, vooral als je partner voor het eerst zwanger is. Tijdens de zwangerschap krijgt je partner veel (ongevraagde) tips en vaak lezen zwangere vrouwen veel over de zwangerschap.

Als de zwangerschap anders loopt dan dat er bijvoorbeeld in een tijdschrift wordt omschreven, kan dat haar onzeker maken. Maak haar (wanneer nodig) duidelijk dat elke zwangerschap anders is en dat iedere vrouw de zwangerschap anders beleeft. 

Als de bevallig begint

Als je voor de eerste keer vader wordt, heb je waarschijnlijk geen idee wat je staat te wachten. Ook je partner heeft vaak geen idee wanneer de bevalling echt is begonnen. Je partner zal de komende dagen vaak tegen je roepen dat het begint. Maar of het dan ook echt is begonnen…

Om er zeker van te zijn dat je niet voor niks naar het ziekenhuis rijdt, vind je drie aanwijzingen die aangeven dat de baby eraan komt.

Slijmprop

De baarmoedermond wordt tijdens de zwangerschap afgesloten door een slijmprop. Wanneer de baarmoeder uitrekt, komt de slijmprop los. Dit gaat gepaard met bloed. Dit is een goed teken, maar je hoeft niet meteen de verloskundige te bellen. Het kan namelijk nog wel twee weken duren voordat de bevalling echt begint.

Regelmatige weeënBevallen 2

Wanneer de weeën beginnen, is het handig als je de tijden met een stopwatch bijhoudt. Met die tijden kun je kijken hoe regelmatig de weeën zijn. In het begin zijn de weeën vaak om de 7 tot 15 minuten en zijn deze nog niet heel erg pijnlijk.

Serieuze weeën worden niet minder pijnlijk als je partner gaat lopen of staan. De weeën volgen elkaar sneller op en worden steeds krachtiger.

Vliezen breken

Meestal gaat het verliezen van vruchtwater druppelsgewijs. Wanneer je partner merkt dat ze water verliest, kun je het beste direct de verloskundige bellen. De bevalling moet binnen 24 uur gaan beginnen, anders wordt het risico op infecties te groot wordt.

Contact met de baby

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar het kan echt: contact maken met je ongeboren kind.

Hoewel jullie kindje nog niet is geboren, is het belangrijk dat jij contact met hem/haar  maakt. Wanneer je tegen de baby praat, hoort hij je en zal hij, wanneer hij is geboren, je stem herkennen. Op deze manier bouw je vanaf het begin al een goede band op met je baby.

Baby’s zijn zich al in de baarmoeder bewust van hun omgeving. Ze reageren ook op geluiden van buitenaf. Wanneer je baby rond de vijf tot zes maanden is, kan hij geluiden van buiten de baarmoeder waarnemen. Het zij in beperkte mate, maar het kan echt.

Man luistert naar buikJe kunt op verschillende manieren met jullie ongeboren kind communiceren. Praten is een optie, maar vind je het een beetje vreemd om tegen een buik te praten, dan kun je de buik ook masseren. Op deze manier voel je de baby in de buik bewegen. Heel soms, wanneer je jouw hoofd op de buik van je partner legt, kun je de hartslag van je kind horen.

SPOED CONTACT