Shantala babymassage

 

Dit stukje is geschreven om je kennis te laten maken met een massagevorm die “Shantala” heet. Shantala massage is een ontspanningsmassage voor baby’s die o.a. ten doel heeft het contact tussen het kindje en de ouders zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Doel
Baby’s worden rustiger en slapen regelmatiger. Daarnaast wordt het gevoel van geborgenheid versterkt. Dit komt de geestelijke en emotionele ontwikkeling van alle baby’s ten goede. De massage heeft veelal een positieve uitwerking bij met name onrustige, gevoelige baby’s die veel huilen, baby’s met de neiging tot overstrekken en baby’s met veel darmkrampjes.

Waar komt de naam Shantala vandaan?
Als dank voor medewerking aan het boek “Babymassage” van de Franse arts Leboyer is de massage vernoemd naar Shantala, een moeder uit de sloppenwijken van Calcutta (India).

Wat is Shantala babymassage?
Shantala massage is oorspronkelijk een vorm van totale lichaamsmassage voor baby’s die in India gebruikt wordt tijdens de dagelijkse verzorging. In Nederland is de massage ook toepasbaar gemaakt voor volwassenen met en zonder een (verstandelijke) handicap.
Shantala is een ritmische massage. Het in aandacht en met respect bezig zijn is één van de grondpeilers van de massagevorm. Door de massage kun je op een heel fundamenteel niveau in contact komen met je baby en laten voelen, dat je hem/haar volledig accepteert. Hierdoor schep je een veilige situatie.

Inhoud van de cursus
Iedere les verloopt min of meer volgens een vast patroon. Na het uitwisselen van ervaringen kleed je rustig jouw baby uit, waarna de cursusleider verschillende houdingen en handelingen laat zien met behulp van een babypop. Gedurende 20 à 30 minuten masseer je zo jouw eigen kind. Met verschillende oefeningen stimuleer je jouw kind actief te zijn of juist te ontspannen, wat in het latere leven een nuttige vaardigheid is. Na de massage worden de baby’s weer aangekleed en eventueel gevoed.

De cursus Babymassage wordt gegeven door:

Jacqueline Willeboordse
Tel: 0118 - 623 723 / 06 - 383 134 04
e-mail: two-care@zeelandnet.nl
Onder het genot van een kopje koffie of thee praten we nog even na.

Mocht je meer informatie willen over Shantala Babymassage dan kijk je op www.shantalababymassage.net

Thema’s
• Tiltechnieken en het dragen van de baby op haptonomische wijze.
• Het belang van het vertragen en om in rust en met aandacht met je baby bezig te zijn.
• Wat te doen bij darmkrampjes.
• Kijken naar de reactie van de baby en welke grenzen de baby probeert aan te geven.
• Lichaamstaal van je baby.
• Ter ondersteuning van de babymassage leer je een stukje volwassenenmassage over de kleding.
• De motorische ontwikkeling.
• Huil- en slaapgedrag van uw baby.
• Hoe ervaart u het ouderschap ?

Voor deze cursus kan Kraamcentrum DAT geen korting aanbieden.

SPOED CONTACT