
Wat kan je regelen?
Als je (net) zwanger bent, zijn er gelijk al een aantal dingen waar je over na moet gaan denken en moet regelen. Zoals het aanvragen van kraamzorg, beslissing nemen over kinderopvang, het erkennen van je kind, etc. We zetten hieronder een aantal zaken op een rijtje.
Zorgverzekering
Als je zwanger bent (of wilt worden) is het goed om even opnieuw naar je zorgverzekering te kijken. Is je verzekering voldoende dekkend, of is het verstandig om je aanvullend te verzekeren? Welke kosten komen in aanmerking voor een vergoeding?
Vergeet ook niet om na de geboorte je kind aan te melden! Je bent in Nederland verplicht je kind vanaf de geboorte te verzekeren. Dat gebeurt door middel van bijschrijving op de polis van een van de ouders.
Erkennen
Als jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, hoef je voor de erkenning niets te regelen. Zo niet, dan is de partner niet automatisch de officiële vader van jullie kind. Je moet hiervoor eerst bij de gemeente erkenning aanvragen. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt dan een “akte van erkenning” op.
Je partner heeft schriftelijke toestemming van jou nodig wanneer je er zelf niet bij kunt zijn. Je kunt op drie verschillende momenten erkenning aanvragen.
- Tijdens de zwangerschap: Dit wordt ook wel erkenning van het ongeboren vrucht genoemd. De erkenning kun je in iedere gemeente doen. Het is niet verplicht om de gemeente te kiezen waar je woont of waar het kind is geboren.
- Tijdens de aangifte van de geboorte: Je partner kan jullie kind erkennen tijdens de aangifte in de gemeente waar het kind is geboren.
- Op een later moment: Je partner kan op ieder moment in het leven van jullie kind erkenning aanvragen in iedere gemeente. Wanneer jullie kind ouder dan twaalf jaar is, moet hij zelf schriftelijk toestemming geven.
Lees meer over erkennen op www.rijksoverheid.nl
Zwangerschapsverlof
Zwangerschapsverlof moet je minimaal drie weken van tevoren melden bij je werkgever, maar eerder is natuurlijk beter. Je werkgever heeft dan de tijd om vervanging te zoeken. Je hebt hiervoor een zwangerschapsverklaring met de vermoedelijke bevallingsdatum van je verloskundige of arts nodig.
Het is wel verstandig om zo vroeg mogelijk te vertellen dat je zwanger bent, omdat je pas dan recht hebt op wettelijke bescherming gedurende de zwangerschap. Zeker wanneer je werkomstandigheden risico’s kunnen opleveren voor het kindje kun je het beter snel vertellen. Bovendien heb je de tijd nodig om dingen te regelen met je werkgever, zoals ouderschapsverlof of misschien wil je na de bevalling minder gaan werken.
Kraamzorg...Heel belangrijk 🙂
Wil je zeker zijn van kraamzorg na je bevalling? Schrijf je in de 3e zwangerschapsmaand in bij een Kraamcentrum. Ook als je in het ziekenhuis wilt bevallen.
Kinderdagopvang
Blijf je werken, voor hoeveel dagen en wie zorgt er voor je kind? Een kinderdagverblijf of juist niet? Liever een oppas aan huis of een gastgezin? Regel op tijd de juiste opvang. Doe dit zo vroeg mogelijk want de wachttijden zijn soms lang. Navragen bij collega’s en vrienden is ook een goed idee, want soms kun je via via terecht bij een opvang. Op de site Kinderopvang Online kun je zoeken naar een kinderdagverblijf bij jou in de buurt.
Mocht je in de omgeving van Roosendaal wonen of werken, dan hebben we ook een eigen Kinderdagopvang en Buitenschoolse Opvang (BSO). Dit Kinderdagverblijf het Dotjes en staat voor kleinschalige, flexibele opvang. Kijk gerust op Kinderdagverblijf Dotjes
Ouderschapsverlof
Ouderschapsverlof is verlof dat je kunt opnemen voor de zorg voor een kind jonger dan acht jaar als je minstens 1 jaar bij dezelfde werkgever werkt. Op die manier kan je meer tijd besteden aan je kind(eren). Het verlof is onbetaald maar sommige werkgevers betalen het loon (gedeeltelijk) door. Beide ouders kunnen voor ieder kind eenmaal ouderschapverlof opnemen. Je hebt recht op ouderschapsverlof voor 26 keer het aantal uren dat je per week werkt.
Informeer bij je werkgever naar de mogelijkheden.
Kinderbijslag
Binnen 2 tot 4 weken na aangifte van de geboorte van je kindje ontvang je bericht van de SVB. Zodra je deze brief hebt ontvangen staat jouw formulier om kinderbijslag aan te vragen klaar in Mijn SVB. Ga dan naar ‘Inloggen Mijn SVB’ en vraag jouw kinderbijslag aan.
Wordt een tweede of volgende kind geboren? Dan hoef je niets te doen. Jouw kinderbijslag wordt dan automatisch aangepast.
De kinderbijslag wordt in de eerste week van januari, april, juli en oktober overgemaakt aan alle ouders die kinderen hebben in de leeftijd van 0 tot 18. Lees meer op SVB
Geboortekaartjes
Wil je geboortekaartjes sturen als je kind er is? Tegenwoordig kun je ook via internet prima kaartjes bestellen. Er is een grote keuze, en vaak is het ook mogelijk om je eigen ontwerp te maken of bestaande ontwerpen aan te passen aan jouw smaak.
Bestel er in ieder geval niet te weinig. Er zijn altijd mensen die achteraf toch nog een kaartje willen die jij vergeten bent te sturen. En houd er een paar achter de hand voor het kind zelf, leuk voor later.
Namen kiezen
Voornaam
Wil je je kind een naam geven die nog niemand anders heeft of kies je liever een naam die vaker voorkomt. Misschien vernoem je je kind naar een familielid of ander voor jullie belangrijk persoon. Denk goed na over de naam van je kind, hij zit er de rest van zijn leven mee opgescheept. Bekijk de 20 meest gekozen namen babynamen in Nederland van de afgelopen jaren, met hun betekenis.
Een aanrader is ook de site voornamelijk. Van namen van bekende Nederlanders tot de meest gekozen namen in Duitsland of Noorwegen, om maar wat te noemen.
Achternaam
De achternaam van het kind mag je tegenwoordig zelf kiezen. Er zijn wat regeltjes. Zijn de ouders getrouwd, dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de man, tenzij vooraf wordt aangegeven dat het de naam van de vrouw moet hebben. Dit moet voor de geboorte op het gemeentehuis van de plaats waar je woont worden aangegeven.
Is de vrouw niet getrouwd dan krijgt het kind automatisch de naam van de moeder. Wil je het kind de achternaam van de vader geven, dan moet de vader het kind erkennen (zie verderop). Ook dit moet voor de geboorte worden geregeld bij de gemeente.
Elk volgend kind van dezelfde ouders krijgt automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind. Het is dus niet mogelijk om je eerste de naam van de moeder te geven, en de tweede de naam van de vader.
Geboorteaangifte
Als vader moet je jullie baby binnen 3 werkdagen aangeven bij de gemeente waar je kind geboren is. Zit er een weekend of feestdag tussen, dan verschuiven deze 3 dagen dus mee. Op het moment dat er geen vader is of indien hij niet in staat is aangifte te doen, mag je als moeder aangifte van de geboorte doen.
Wanneer beide ouders niet in staat zijn om aangifte te doen, moet iemand anders die bij de geboorte aanwezig was de aangifte doen. Het kan zijn dat er niemand anders aanwezig is bij de geboorte. Dan moet de eigenaar van de woning waarin het kind is geboren of het hoofd van het ziekenhuis of de kliniek aangifte doen. In het uiterste geval doet de burgemeester of een ambtenaar aangifte.