Taken kraamverzorgende

Onze kraamverzorgende helpt je na de geboorte van jouw baby om te kunnen herstellen van de bevalling, je uitleg en advies te geven en natuurlijk met de verzorging van je kindje. Maar wat kan je nu eigenlijk allemaal verwachten tijdens een kraamweek? We leggen je het stap voor stap uit zodat jij weet waar je aan toe bent.

Kraamzorgplan
Deze heb je na afloop van het intake gesprek gekregen. Hierin worden allerlei zaken genoteerd rondom de zorg voor jou en je kindje. Ook zit de urenregistratie voor de kraamverzorgende. Hierop noteert zij elke dag de gewerkte uren. Deze dien je aan het einde van de kraamweek te ondertekenen voor akkoord. Op grond hiervan ontvang je een rekening voor de geleverde uren kraamzorg.

Hygiëne
In het kader van hygiënisch werken, kan de kraamverzorgende bij een aantal kraam technische handelingen, handschoenen dragen. Dit ter bescherming van jezelf, jouw gezin en de kraamverzorgende zelf. Mocht je zelf nog een verzoek hebben m.b.t. de hygiëne (bijvoorbeeld het dragen van binnenschoenen) kan je dit aangeven tijdens het intake gesprek.

Flexibele kraamzorg
We bieden de mogelijkheid van flexibele kraamzorg (tussen 8.00 en 18.00 uur). Afhankelijk van jouw situatie, kan je met de kraamverzorgende afspraken maken er de verdeling van de beschikbare uren tijdens de kraamperiode. Wij streven ernaar dat er gedurende de gehele kraamperiode één kraamverzorgende bij je thuis komt. In overleg met onze planner wordt het moment bepaald waarop de kraamzorg start. In de meeste gevallen is dat tussen 8.00-20.00 uur. In principe leveren we ‘s nachts geen fysieke zorg.

Arbo-wet
Kraamcentrum DAT is verplicht om zich aan de regels van de Arbo-wet te houden in het belang van onze kraamverzorgenden. Deze regels zorgen ervoor, dat de kraamverzorgende op een veilige manier in staat is haar werk te doen. De zorgcoördinator zal je hier meer over vertellen tijdens het intakegesprek. De regels van de Arbo-wet kun je terugvinden in het zorgdossier en op onze website.

Roken
Het is slecht voor de gezondheid van je baby om in zijn/haar omgeving te roken. Het spreekt voor zich dat onze kraamverzorgende dan ook niet in en rondom jullie huis zal roken. Het kan natuurlijk zijn dat jullie zelf wel (binnenshuis) roken. Het is wettelijk geregeld dat de werkgever de werknemer in een rookvrije omgeving laat werken. In ons geval zijn wij zijn te gast bij jullie in huis en is dit niet te realiseren. Daarom willen we je vragen om tijdens de periode dat de kraamverzorgende bij jullie is hier zoveel mogelijk aan mee te werken en onze kraamverzorgende een zoveel mogelijk rookvrije werkomgeving te geven.

Geheimhouding
Alles wat de kraamverzorgende in uitoefening van haar functie te horen en/of te zien krijgt, in het gezin waar kraamzorg wordt geleverd, is onderworpen aan geheimhouding. Kraamcentrum DAT heeft een privacyreglement. Dit reglement is kosteloos bij ons op te vragen of hier na te lezen.

Werkzaamheden
Wanneer de kraamverzorgende een beperkt aantal uren per dag in jullie gezin aanwezig is (minimaal 3 uur), zal zij in overleg met jullie prioriteiten stellen met betrekking tot de werkzaamheden die gedaan kunnen worden. Bij minimale zorg zal de prioriteit altijd liggen bij de zorg voor moeder en kind. Bij volledige zorgverlening draagt de kraamverzorgende de zorg voor moeder, baby en overige gezinsleden en zal ze licht huishoudelijk werk uitvoeren. Meer over de uren tijdens de kraamweek lees je hier