Allereerst van harte gefeliciteerd!

Een spannende tijd, zeker in het begin. De baby groeit in je buik, maar de eerste paar maanden is je zwangerschap nog niet zichtbaar. De uitgerekende datum is nog ver weg en het enige wat je kunt doen, is wachten. En lezen, over de ontwikkelingen van je zwangerschap per week. Gemiddeld ga je in de tiende week voor het eerst naar de verloskundige. Zij houdt jou en je baby goed in de gaten.

Zwanger?
Een spannende vraag wanneer je graag een kindje wilt. Wil je weten of je wel of niet zwanger bent, dan kun je op de eerste dag van je verwachte menstruatie zelf of bij je huisarts een zwangerschapstest doen.

Uitgerekende datum
De uitgerekende datum wordt bepaald aan de hand van de eerste dag van de laatste menstruatie. De bevruchting is ongeveer twee weken na de laatste menstruatie geweest, tijdens de ovulatie. Een zwangerschap duurt ongeveer veertig weken, maar de baby is dan eigenlijk pas 38 weken oud. De verloskundige berekent aan de hand van de menstruatiecyclus de uitgerekende datum. Vaak wordt er ook nog een echo gemaakt om de precieze duur van de zwangerschap en de uitgerekende datum vast te stellen. Bij een regelmatige menstruatiecyclus, van ongeveer 28 dagen, kunt u zelf de uitgerekende datum berekenen. Tel hiervoor bij de datum van de laatste menstruatie zeven dagen en negen maanden op.

Antwoord op al je vragen
Er verandert van alles in je lichaam, en dat gaat gepaard met vragen: Hoe zullen de zwangerschap en de bevalling verlopen? Hoe zit het met die roze wolk? Hoe kan ik mij het beste voorbereiden? Wil ik thuis bevallen of in het ziekenhuis? Op onze website vind je het antwoord op veel van deze vragen. Deze informatie kan je helpen ter voorbereiding op de bevalling en de periode erna.